Sociálně terapeutická dílna

V Sociálně terapeutické dílně poskytujeme podporu a pomoc lidem, kteří nenašli z důvodu svého handicapu uplatnění na otevřeném ani chráněném trhu práce. Pomáháme klientům naplňovat jejich právo žít samostatný, soběstačný a plnohodnotný život ve společnosti.

V Sociálně terapeutické dílně:

• podporujeme samostatnost, osobnostní rozvoj a komunikaci klientů podle jejich individuálních potřeb,
  • pracujeme a kreativně tvoříme s keramikou, textilem, perličkami a papírem,
  • pořádáme sociálně terapeutické dny a různé kulturní akce,
  • pomáháme s návcikem základních dovedností.

O službě

Provoz Sociálně terapeutické dílny je veřejným závazkem. Služba je poskytována zdarma. Hradí se pouze strava, která je volitelnou součástí poskytovaných služeb. Dílna je umístěna v prostorách Charitního domova svatého Mikuláše v Ludgeřovicích. Okamžitá kapacita dílny je 12 osob a je v provozu v pracovních dnech od 7 do 15 hodin.

Klienti

Cílovou skupinou jsou osoby ve věku 15 – 64 let, které z důvodu svého postižení nenašli uplatnění na otevřeném ani chráněném trhu práce. Jsou to lidé s mentálním i  tělesným  postižením,  s  duševním  onemocněním,  lidé  po  úraze,  kteří  jsou  připoutáni na invalidní vozík a také ti, kteří jsou v důsledku svého postižení ohroženi sociálním vyloučením. Služba je poskytována i lidem, kteří se z důvodu zhoršení zdravotního stavu dostali do těžké psychické, či životní situace. Tím jsou ohroženi sociálním vyloučením a hrozí jim nebo mají narušený kontakt s běžným prostředím.

Cíle služby

• V  co  největší  míře  rozvíjet  a  udržovat sociální a pracovní návyky klientů,  které  napomáhají  komplexnímu osobnímu růstu každého klienta
  • Poskytováním  dlouhodobé  podpory pomáhat klientům v navazování, udržování a rozvíjení kontaktů s přirozeným sociálním prostředím a eliminovat tak hrozící sociální vyloučení
  • Podporovat  klienty  v  rozvoji  jejich specifických schopností a dovedností s důrazem na pracovní, sociální a komunikační dovednosti
  • Posilovat zdravé sebevědomí klientů, osobní rozvoj formou aktuálních individuálních plánů

Zásady služby

• Při  poskytování  služeb  dbáme na  všechna  práva  klientů,  která  vychází ze zákona o sociálních službách a dalších platných norem a nařízení.
  • Služba je poskytována na základě zájmu klienta a jeho určení, čeho chce za  pomoci  služby dosáhnout  a  co chce změnit ve svém životě.
  • Vždy respektujeme důstojnost a jedinečnost každé osoby.
  • Základním  principem  poskytované služby  je  individuální  podpora  a  přístup ke každému klientovi.
  • V  zájmu  klientů  pracovníci  sociálně terapeutické  dílny  komunikují  s  dalšími institucemi, organizacemi, rodinnými příslušníky atd.

Kontakt:

Mgr. Kateřina Wojtas
vedoucí Sociálně terapeutické dílny
Hlučínská 1330/7a, 747 14 Ludgeřovice
tel.: 595 020 550, mob.: 603 502 618
e-mail: katerina.wojtas@charitahlucin.cz

Sociálně terapeutickou dílnu podporují:

Provoz sociálně terapeutické dílny Charity Hlučín byl podpořen dotací ze státního rozpočtu prostřednictvím Moravskoslezského kraje. Služba byla podpořena Moravskoslezským krajem v rámci Programu na podporu financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb včetně realizace protidrogové politiky kraje na rok 2017.

DOTAZNÍK STD-žadatel.pdf Dotazník 713 kB
Etický-kodex.pdf Etický kodex 378 kB
Info pro uživatele_STD.pdf Informace o zpracování os. údajů - klient 556 kB
Info pro opatrovníka_STD.pdf Informace o zpracování os. údajů - opatrovník 554 kB