Národní potravinová sbírka

Národní potravinová sbírka se v České republice koná od roku 2012 a je společnou iniciativou platformy Byznys pro společnost, Armády spásy, Nadějí, České federace potravinových bank a Charity ČR.

Hlavním posláním sbírky je podat pomocnou ruku těm, kteří trpí nedostatkem jídla, a zároveň upozornit na to, v jaké míře jídlem plýtváme. Hlad totiž není bohužel ani u nás abstraktní pojem – podle kvalifikovaných odhadů žije u nás na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení téměř 1,5 milionu lidí. Z posledních průzkumů agentury Ipsos také vyplývá, že až 40 % Čechů vyhodí jídlo několikrát do měsíce, za rok je to v průměru na osobu 115 kg, tedy v přepočtu až 20 000 Kč.

Národní potravinová sbírka se koná jednou ročně, pravidelně v listopadu a je do ní zapojeno přes 700 obchodů po celé České republice. V den jejího konání mají lidé z celé České republiky možnost zakoupit trvanlivé potraviny a vybrané drogistické zboží a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze.

Koordinaci Národní potraviné sbírky měla v roce 2017 poprvé na starost Charita Hlučín. V Bille Hlučín jsme díky nezištné pomoci dobrovolníků vybrali přes 700 kg potravin a drogistického zboží, které využily zejména azylové domy na Hlučínsku.